Forum www.goncza.fora.pl Strona Główna

www.goncza.fora.pl
Forum Chorągwi Gończej
 

Uczta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.goncza.fora.pl Strona Główna -> Obóz
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArQen
Operator młotka



Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin, SFH Maximus

PostWysłany: Pon 13:57, 23 Maj 2011    Temat postu:

Popieram Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiek
Ochrzanmistrz



Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miastko

PostWysłany: Pon 15:21, 23 Maj 2011    Temat postu:


Grzyp napisał:
No i rzecz jasna owoce w stylu winogron i innych takich, jako przekąska.

Przepraszam że sprowadzę na ziemię. Cena winogron w lipcu jest niemożliwa do przełknięcia, a i one same są (delikatnie mówiąc) takie sobie. Po prostu w tej chwili wychodzą z chłodni ostatnie zeszłoroczne zapasy. Sezon na winogrona zaczyna się niestety jakiś miesiąc później.
Polecam za to brzoskwinie i nektarynki. Akurat będą w dobrej cenie.
Czereśnie - sezon na nie będzie się kończył, więc cena będzie już nie najfajniejsza ale jeszcze znośna.
Aha, z podobnych powodów warto odpuścić sobie także mandarynki.

Tak tylko zrzędzę. Po co macie się uczyć na własnych błędach, jak możecie na cudzych Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Misiek dnia Pon 15:22, 23 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wodorost
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WKPL / MHCT / Mediewal Offroad Team

PostWysłany: Pon 16:23, 23 Maj 2011    Temat postu:


Misiek napisał:
(...)


Eeeee... Katering? Misiek... My się od lat obywamy bez, gdyż ponieważ u nas ludzie posiedli tajną wiedzę i umiejętności na temat obróbki cieplnej jedzenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiek
Ochrzanmistrz



Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miastko

PostWysłany: Pon 17:47, 23 Maj 2011    Temat postu:


wodorost napisał:
Eeeee... Katering? Misiek... My się od lat obywamy bez, gdyż ponieważ u nas ludzie posiedli tajną wiedzę i umiejętności na temat obróbki cieplnej jedzenia.
Natan, nie padło słowo katering.
Pisząc o firmach miałem na myśli np. piekarnię, hurtownię warzyw i owoców etc.
Półprodukty (pieczywo, warzywa, owoce itp.) da się sensownie przetworzyć (czytaj krojenie). Zupę też zawsze robiliśmy na miejscu, ale np. świniaka w obozie nie upieczesz, no chyba że zbudujecie piec chlebowy. Na ogniskowym rożnie jest to awykonalne w rozsądnym czasie, bo oczywiście można próbować. Taka operacja trwa około 2 dni, i co kilka godzin trzeba odkrawać z wierzchu, a chyba nie o to chodzi.

Jest jeszcze jedno ale. Gotowanie w obozie jest możliwe i - także u nas wyobraź sobie ( Razz ) szeroko praktykowane. Sytuacja ulega zmianie, kiedy trzeba coś zrobić dla setki ludzi naraz. Zupa na pięć - sześć kilkunastolitrowych garów jest do zrobienia, ale z innymi rzeczami jest już kłopotek.

Trzeba też pamiętać o przechowywaniu tych wszystkich pyszności. W większości przypadków trzeba (jak pisałem) w większości przywieźć w sobotę (wędliny, sery warzywa, owoce) , a niektóre (pieczyste jeśli ma być i pieczywo żeby było cieplutkie Cool bezpośrednio przed biesiadą, bo przy panujących temperaturach wszystko samo ucieknie zanim trafi na stół.
My ratujemy się obozowymi lodówkami czyli wkopanymi w ziemię styropianowymi "trumnami". Po w sypaniu do każdej ok. 20 kg. kruszonego lodu, "pracują" około 3 dni Cool


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Misiek dnia Pon 17:54, 23 Maj 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wodorost
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WKPL / MHCT / Mediewal Offroad Team

PostWysłany: Pon 18:04, 23 Maj 2011    Temat postu:

Wsio rozumiem i się zgadzam, sorewicz za katering Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iza
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 168
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gończa/PSK

PostWysłany: Wto 17:46, 24 Maj 2011    Temat postu:

Zgłaszać jakie kotły, patelnie i garnki oraz grile (z uwzględnieniem pojemności) mamy do dyspozycji (czyli co jaka grupa ma na stanie).

Co do podawania potraw proszę podawać misy i talerze przeznaczone do tego celu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gucia
Szpadelmistrz



Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gończa

PostWysłany: Wto 19:06, 24 Maj 2011    Temat postu:

Patelnia mosiężna - raz.
Kociołki mosiężne duże - dwa (i dwa małe).
Misa gliniana - raz.
Duże talerze (jak taca) - dwa.
Łańcuch z hakiem do kociołka - raz.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gucia dnia Wto 19:07, 24 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iza
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 168
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gończa/PSK

PostWysłany: Wto 19:35, 24 Maj 2011    Temat postu:

My mamy kociołek 5l pojemności i patelnię 35 cm średnicy 7 cm głębokości. Małego grila z trójnogiem także. Jeśli się uda załatwić bezpieczny transport, to dowiozę duże gliniane garce na peklowanie mięsa itp, pojemności ok 20-25 litrów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Batiuszka
Ochrzanmistrz



Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pruszcz Gd / PKL

PostWysłany: Śro 16:40, 25 Maj 2011    Temat postu:

Mamy patelnię 33 cm średnicy i 7 cm głębokości i kociołek pojemności ok 5-6 litrów, nie pamiętam teraz dokładnie. Z mis i talerzy dodatkowych niestety nic.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ArQen
Operator młotka



Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin, SFH Maximus

PostWysłany: Wto 19:35, 31 Maj 2011    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Tak wyglądał w skrócie stół Podolskiej, nie damy rady cos zrobić w tym kierunku?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iza
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 168
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gończa/PSK

PostWysłany: Wto 20:19, 31 Maj 2011    Temat postu:

Jak dotargam te gary kamionkowe, to zrobię ogórków małosolnych na ucztę Razz

Nie martwcie się - własnie doniesiono, że te bakterie nie są z morderczych ogórków. Zresztą małosolne są najlepsze z gruntowych, rodzimej produkcji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grzyp
Ochrzanmistrz



Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RPK/PSK/Kraków

PostWysłany: Wto 20:46, 31 Maj 2011    Temat postu:


ArQen napisał:
http://img840.imageshack.us/img840/7751/51630672.jpg
Tak wyglądał w skrócie stół Podolskiej, nie damy rady cos zrobić w tym kierunku?


Chodzi o konstrukcję blatów, czy też może o to co jest na nich Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wojciech z Gdańska
Ochrzanmistrz



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poczet Konrada Leczkowa

PostWysłany: Wto 20:54, 31 Maj 2011    Temat postu:

ja mam nadzieję, że raczej to drugie Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ArQen
Operator młotka



Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin, SFH Maximus

PostWysłany: Śro 14:51, 01 Cze 2011    Temat postu:

Kornikiem nie jestem by mi blaty po głowie chodziły Razz
Ja tak myślę może zrobić też pieczone ziemniaki z ogniska i do tego masełko czosnkowo-soczewicowe z kolendrą? Smak boski Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wodorost
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WKPL / MHCT / Mediewal Offroad Team

PostWysłany: Śro 16:31, 01 Cze 2011    Temat postu:


ArQen napisał:
Kornikiem nie jestem by mi blaty po głowie chodziły Razz
Ja tak myślę może zrobić też pieczone ziemniaki z ogniska i do tego masełko czosnkowo-soczewicowe z kolendrą? Smak boski Very Happy


Nieco datowanie Ci się rozjechało...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.goncza.fora.pl Strona Główna -> Obóz Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel & Download

Regulamin